maandag 25 november 2019

Piet Hein en Jan Steen

Dit weekend vielen er wat kwartjes. Allereerst dat ons huishouden uit meer dan vijf personen bestaat: naast lief, onze drie bloedjes van kinderen en ikzelf, woont Jan Steen bij ons in. Ik ben bang dat ik hem heb meegenomen toen ik van mijn driehoog achter in de Amsterdamse Jordaan naar de Vinex in Amsterdam Noord verhuisde. Maar hij woonde ook al in mijn ouderlijk huis, ik hoor het mijn moeder nog zeggen.

Het maakt dus niet uit - en dat was het tweede kwartje - hoe stijlvol ik mijn huis probeer in te richten, hoe smaakvol mijn borden op Pinterest, hoezeer ik ook schuif, mix of match.  Er slingeren altijd spullen (speelgoed, boeken, tijdschriften, haarspeldjes, plakband, sokken); Er staat meestal en minimaal één wasmand annex vouwmand in een hoek; De kussens voor óp de bank liggen meestal naast de bank (die zijn namelijk prima te gebruiken als fort, spring- of surfplank). Onder de bank uit piept een voetbaltafelspel (dat we dus nergens anders kwijt kunnen vanwege de grootte). Het design én duurzaam geknoopte vloerkleed ligt of scheef of gerimpeld. Het zelfgemaakte bureautje is scheefgezakt omdat ik het advies van mijn vader in de wind sloeg. Onder datzelfde bureautje lacht de kluwen stekkers me dagelijks uit. De zwarte kast ernaast gaat niet goed dicht. Onze tafel was mijn eerste aankoop ooit en dat kun je zien en ook de lamp die ik kocht toen ik op mezelf ging wonen, is gebleven. Er hangen twee zelfgemaakte slingers en een knutselwerk van kleine man aan.

Bij het raam staat de stoel van mijn oma en daar zit Jan Steen. Hij heeft zijn schoenen niet bij de voordeur uitgetrokken en zijn kop koffie laat een kring achter op het kleine tafeltje naast de stoel. Hij heeft plezier. En ik? Ik moet het los laten. Dat was het derde kwartje, dat niet zozeer viel, maar dat ik er nog steeds probeer doorheen te duwen. Hij klemt een beetje. Ik troost mezelf dat ik heus stijl heb. Iets met eigen ervoor.

Van mijn huisgenoten moet ik het ook niet hebben. Lief zou het liefst in een witte kubus wonen met meubels die aan de muur zweven en tot die tijd heeft hij het los gelaten. De meiden maakt het niks uit, gezien het slakkenspoor dat ze dagelijks achterlaten tussen gemeenschappelijke ruimtes en eigen (zwijnen)stallen. En kleine man? Een zwijntje thuis en op school bouwt hij het meest luxe huis dat je ooit hebt gezien. Voor Piet Hein,  een klein uiltje met een eikeltje op zijn hoofd dat met gouden glitters is bestrooid. Aan de muren hangt Gucci en Louis Vuitton (lees de logo's). Het bed heeft een deken van Burberry-ruitjes en in de tuin staat een jacuzzi (met dezelfde gouden glitters als op Piet Hein zijn hoofd). En in de oven ligt de broer van Piet Hein te bakken (tenminste dat was vanmorgen het geval). En wat denk je? Hartstikke netjes dus dat huis. Vanwege de dagelijkse zorg van de Piet Hein-club, waar kleine man trots lid van is en de huishoudster die rondloopt in een schort van Chanel. "Kijk mam, hoe cool ze is", wijst mijn zoon. Ik knik. Buiten de klas aan het prikbord hangt de Piet Hein-krant met artikelen over de belevenissen van de kleine stinkend rijke uil. Ik pak een pen, teken een kader en schrijf:

___________________________________________________________________________

Woonruimte gezocht! Gezellige man met eigen stijl zoekt huis voor onbepaalde tijd. Beloning: jacuzzi met gouden glitters. Mail jouw gouden tip naar JanSteen@home.nl
____________________________________________________________________________


Jan Havickszoon Steen, Het vrolijke huisgezin, 1668 (tja zo kun je het ook noemen)


zondag 24 november 2019

Mama

Ik hoor vaak dat ik op je lijk. Hoewel ik het graag zou willen, zag ik het nooit zo. Tot je me laatst een foto stuurde en de gelijkenis me trof. Ik begreep ineens wat anderen bedoelde. Aan de buitenkant. Waarom zag ik het niet eerder? Ik denk dat ik anders naar je keek. Een optelsom van de liefde. Zoveel meer dan alleen de buitenkant. Dat wat ik bewonder en wat ik weet. Dat wat ik begrijp en soms ook niet. Je mooie kanten en de minder mooie. Je doen en je laten. Je willen en je wetens.

Je bent een caleidoscoop. De moeder van vroeger - toen we nog kinderen waren - gaat over in die van nu, van een volwassen man en vrouw. Grote liefde van papa en een schoonmama. De allerliefste oma, ook met stief ervoor. De beste vriendin van a lucky few. De vrolijke noot die zich lastig laat kraken. De Florence Nightingale die een leven lang zorgde en het nog altijd niet laten kan. Wie zorgt er straks voor jou? De wijze en nog veel eigenwijzer. Nieuwsgierig maar discreet als geen ander. Al mijn geheimen zijn veilig bij jou. Hoeder van harten en een hart groot genoeg. Een knapperd. Elke ruimte licht een beetje op als jij binnenkomt. Het is magie van de beste soort. De lolbroek met een lach waardoor de kinderen alleen met jou enge films durven kijken. De fanatiekeling met spelletjes en voetbal. De luisteraar, ook tussen de regels door. De dromer met hier en daar wat spijt. Schrijver van de mooiste brieven, al toen ik op schoolreis ging en jij ze in mijn koffer verstopte. Snel ontroerd door muziek en zinnen. Ik wou dat geluk een ding was en dat ik het ergens vond en mee naar huis nam. Dat heb ik van jou. Vast. Boekenwurm en zendelinge van moois. Ik zeg niets...

Je maakte van mij een bofkont bij geboorte. Want hoewel ik als baby vast al een denkrimpel had, maak jij mijn leven licht. Alles wat liefde krijgt, groeit. Verklaart dat waarom je nu omhoog moet kijken als je mij een kus geeft. Vandaag vieren we dat je 75 jaar bent, mama. Geweldig en overweldigend tegelijk. Want tjonge, 75 jaar...

Ouderdom laat niet alleen rimpels achter, ook de binnenkant wordt zichtbaar aan de buitenkant. Een zachtaardige blik. Een flikkering van verdriet. Een dappere mond. Een slordig geworden kuiltje.  Vervaagde sproeten. Lachrimpels. Hoekige heupen van het vele dansen. Een arm die alleen nog wil zwaaien als de koningin. IJdelheid die nooit verdwijnt. Een rechte rug. Dwarse voeten. Ze herinneren aan al die jaren. Je draagt ze met je mee. In je hoofd, in je hart en op je lijf. Trots. Gezegend.

Lieve mama, ik hoor vaak dat ik op je lijk. Ik hoop het.