dinsdag 31 maart 2015

Basispakket opvoeden

Opvoeden. Je hoeft er geen papiertje voor te halen. Het is geen vak op school. Zelfs geen keuzevak.  Eenmaal zwanger, krijg je pufles en talloze oei-ik-groei-foldertjes mee, maar een spoedcursus opvoeden? Welnee. Gelukkig maar? Misschien wel. Want zoveel ouders en kinderen, zoveel stijlen. En net zoveel experts, blijkt als je googelt op opvoeden. De boeken, blogs en discussies vliegen je om de oren. Wat dacht je van 'Positief en creatief opvoeden'  (als tegenhanger van de tegenovergestelde stroming in opvoedland?) of 'Bewust opvoeden' (doelgroep: de ouder die nog ergens in de ontkenningsfase zit?). Aan tafel bij Humberto Tan zap ik langs de ultieme verontwaardiging over de naughty chair van nanny Frost, omdat je hiermee het kind, dat op zijn kwetsbaarst is, afwijst maar juist zou moeten omarmen. Waarop Linda de Mol verbaasd opmerkt: " als ze net een uur lang het bloed onder je nagels vandaan hebben gehaald?"

Kortom, zoveel ouders, kinderen én experts, zoveel stijlen. Prima! Opvoeden is immers geen rijles met een vast setje basisvaardigheden. Hoewel? De vergelijking loopt mank, maar een basissetje vaardigheden voor opvoeden is wel samen te stellen. Voor het gemak:

1. Liefde. De onomstotelijke nummer 1 in je basispakket als (aanstaande) ouder. Hoef je niets voor te doen, stroomt vanzelf. Sterkste punt: onuitputtelijk, kan bergen verzetten en kinderen laten groeien als erwtjes in een pot met watten. Licht zwak puntje: heeft de neiging bij vlagen slecht te zien.
2. Humor. Onmisbaar bij het opvoeden. Is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar kan (aan)geleerd. Hoe? Bekijk je kind en jezelf in dagelijkse situaties door de ogen van een ander. Van een afstandje dus. Je zult ontdekken dat a. de werkelijkheid de fantasie overtreft en b. dat je zelden nog in het theater komt, maar dat je cabaret in huis hebt gehaald. Elke dag! Gratis! Geloof mij, het maakt het leven licht én met een goed gevoel voor humor ben je uitgerust voor als je kind de puberteit inrolt.
3. Op drie, de drie klassieke R'en: Rust, Reinheid en Regelmaat. Niet erg rock en roll, maar kinderen gedijen erbij als milk in shakes. Kunnen ze zich bovendien ergens tegen afzetten, later als ze bijna groot zijn.

Dat zijn ze. De vijf basisvaardigheden voor elke (aanstaande) ouder. Eitje toch. Een prima checklijstje bij opvoedkundige kwesties. En loopt het niet altijd zoals jij zou willen? Wees dan maar stiekem blij (als de kinderen in bed liggen bijvoorbeeld). Want niks saaier dan een opvoeding waarin maar 1 iemand het voor het zeggen heeft en maar 1 iemand gelijk heeft. Dan was je wel expert geworden en had je een boek geschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Negen

We vierden het alvast op woensdag, omdat ze donderdag gingen rijden, de vrienden waarmee we vakantie in Portugal vierden. Dat had jij bedach...